Móré Mihály festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt tárlat Debrecenben

Móré Mihály festõ- és grafikusmûvész alkotásaiból nyíl

Debrecen, 2019. május 5., vasárnap (MTI) – A 95 éve született Móré Mihály festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás vasárnap Debrecenben, a Kölcsey Központ Bényi-termében.

Áfra János költő, művészeti író megnyitója előtt hangfelvételről idézték fel Móré Mihálynak a művészetéről vallott szavait.
“Festőből lettem grafikus, engem a mesterség, s abban is mindig az új technikai kivitelezés érdekelt, ebbéli kíváncsiságom miatt próbáltam ki szinte minden műfajt és technikát” – mondta a felvételen Móré Mihály, hozzátéve: “igyekeztem a lehető legtöbbet megtudni az emberről. Csak az érzéseivel, a bajaival, a vágyaival, a gondolataival együtt tudom őt képpé eleveníteni”.
A megnyitón Áfra János idézte fel a debreceni festő- és grafikus művészi pályáját, kiemelve, hogy az akkori “hivatalosságokkal” gyakran szembekerülő művész ugyan állami elismerést nem kapott, de számos országos grafikai pályázatot megnyert.
Móré Mihály Szőnyi István tanítványa volt, Picasso és Matisse művészete állt hozzá közel, portréi mellett több alkotását a Hortobágy ihlette. Az 1924-ban született és 1997-ben elhunyt Móré Mihály Debrecen képzőművészeti és közéletének egyik meghatározó alakja volt, sokan ma is őrzik történeteit, karakterét – hangzott el a megnyitón.
Hagyatékát özvegye, Tariska Eszter a városra hagyományozta, ezekből a festményekből és grafikákból rendezte meg az emlékkiállítást Tamus István grafikusművész, az Ajtósi Dürer Egyesület elnöke.
Móré Mihály A vonal diszciplínája című tárlata június 2-ig látható a debreceni Kölcsey Központban.

Móré Mihály festõ- és grafikusmûvész alkotásaiból nyíl
Debrecen, 2019. május 5.
Érdeklõdõk A vonal diszciplínája címû kiállítás megnyitóján a debreceni Kölcsey Központban 2019. május 5-én. A 95 éve született Móré Mihály festõ- és grafikusmûvész mûveit bemutató tárlat június 2-ig tekinthetõ meg.
MTI/Czeglédi Zsolt

btár \ bsa

MTI 2019. május 5., vasárnap 17:59

Borítón: Debrecen, 2019. május 5.
Érdeklõdõ A vonal diszciplínája címû kiállítás megnyitóján a debreceni Kölcsey Központban 2019. május 5-én. A 95 éve született Móré Mihály festõ- és grafikusmûvész mûveit bemutató tárlat június 2-ig tekinthetõ meg.
MTI/Czeglédi Zsolt

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →