Szavannaterrárium és galléros gyík a debreceni állatkertben

Galléros gyík és új szavannabemutató a Debreceni Állat- és Növénykertben

Debrecen, 2019. március 7., csütörtök (MTI) – Szavannaterráriummal bővült a debreceni állatkert, ahol az érdeklődők egzotikus gyíkfajokat ismerhetnek meg – közölte a nagyerdei kultúrpark igazgatója csütörtökön a helyszínen, sajtótájékoztatón.

Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint az új szavannasarokban helyezték el az állatkert egyik legújabb ritkaságát, a galléros gyíkot (Chlamydosaurus kingii).
A dinoszauruszok világát idéző megjelenésű galléros agáma eredetileg Észak- és Északnyugat-Ausztrália, valamint Indonézia és Pápua-Új-Guinea füves pusztáin és száraz, bokros területein honos. Jellemző ismertetőjegye a nyaka alatt meglapuló, fogazott szélű gallérja, amely ellenségei távoltartására alkalmas – magyarázta a szakember, hozzátéve: félelmetes gyíkról van szó, amely ha megtámadják, két lábon állva is tud támadni és mintegy 25-30 kilométeres óránkénti sebességgel képes futni.
Nagy Gergely Sándor elmondta: a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Európában mindössze 50 állatkertben található meg ez a gyíkfaj, amely csütörtöktől látható a debreceni állatkert pálmaházának szavanna terráriumában.
A fiatal, egy éves nőstény európai magántenyésztőtől került Debrecenbe, még az idén egy hímet is beszereznek és a galléros gyíkpárt tenyésztésbe vonják – mondta el az igazgató az MTI érdeklődésére.

Galléros gyík és új szavannabemutató a Debreceni Állat- és Növénykertben
Debrecen, 2019. március 7. A Debreceni Állat- és Növénykert új galléros gyíkja (Chlamydosaurus kingii) 2019. március 7-én. A hüllő előtt egy sáska (Acridoidea). MTI/Czeglédi Zsolt

btár \ brr

MTI 2019. március 7., csütörtök 11:35

Borítón: Debrecen, 2019. március 7. A Debreceni Állat- és Növénykert új szavannabemutatója az átadása napján, 2019. március 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →