Szita, szita, sűrű szita

Ma szitálok, holnap sütök
Hófehér kis cipót sütök.

2001 óta október 16-a a Kenyér Világnapja, célja hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének a jelentőségét. A pékeknél szokás ezen a napon egy kenyérrel többet sütni és azt elajándékozni.

Nálam is sült ma kenyér a sütőben, ahogy immár több mint egy éve minden héten legalább 1x. Nincs is annál jobb, mint amikor a sülű kenyér illata belengi a lakást. Kíváncsi vagy a receptre? Hidd el nem ördöngős dolog a kenyérsütés! És még kenyérsütő gép sem kell hozzá.

Kb. 3-4 dl víz, 2 ek olaj, 2 tk só, 1 tk cukor, 40 dkg liszt, 10 dkg rozsliszt, 2,5 dkg élesztő. Lehet a rozsliszt helyett graham lisztet használni. BL-80 lisztet ajánlanak kenyér készítéshez, de ehhez elég nehezen lehet hozzájutni. Annyiban különbözik a „hagyományos” BL-55 liszttől, hogy a 80-asnak magasabb a korpázottsága. Így 1 tk búzasikér hozzáadásával nyugodtan használható a BL-55-ös liszt is. (Sikért drogériákban, reformházakban lehet kapni.)

A hozzávalókat össze kell gyúrni, vagy robotgép dagasztókarjával összedolgozni, amíg teljesen összeáll a tészta. Duplájára kell keleszteni ez kb. 40-60 percet vesz igénybe. Ezután deszkára kell borítani és cipót formázni, majd tepsire vagy jénaiba tenni. A jénai az esetlegesen „szétfolyó” kenyérnek is formát ad. Sütőpapírral célszerű bélelni és abból is a szilikonos fajtával, mert különben beleragad a tésztába. Újabb 35 perc kelesztés letelte után be kell vágni a cipót, majd a sütőt bekapcsolni. Amíg az melegszik (10-15 perc) addig még pihen a tészta. 1 óra alatt ropogósra sül.

Nálunk még forrón elfogyna, ha hagynám. 🙂