Népi ételek – Tísztaleves

LebbencslevesMostanában ritkán jutott eszembe az az étel, ami gyerekkoromban olyan sokszor volt a vacsora asztalon. Ez pedig a lebbencsleves, tésztaleves, vagy pirított tésztaleves. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy milyen sokfélét, sokféleképpen lehet főzni, attól függően, hogy milyen az elkészítés módja, és természetesen attól, hogy milyen összetevőkből készítették.

Visszaemlékezvén, édesanyám apróra vágott szalonnát, hagymát pirított, őrölt pirospaprikával megszórta, sózta, vízzel felöntötte. Kevés kockára vágott krumpli (kolompír) került bele, majd lebbencstészta. És hogy laktatóbb legyen, nagy szelet kenyér dukált hozzá. Gazdagabb változatként kevés kolbász is került bele.

Ennek a tésztalevesnek azt a változatát is ismertük, amikor a tésztát a zsírban előbb megpirítottuk. Állagában lényegesen különbözött a két tészta, pirítás nélkül puhább, pirítva keményebb maradt.

Interneten olvasgatva kicsit meglepetten láttam, ennek a levesnek milyen sok változata volt.

Volt mezítlábas leves, tísztaleves, pergelttíszta leves, pirosított tésztaleves, pirosított lebbencsleves.

Nézzünk néhányat korabeli leírás alapján:

Mezítlábas leves

Bográcsban szalonnát olvasztottak. Zsírjában hagymát pirítottak. Paprikát, sót tettek hozzá, majd vízzel felengedték. Amikor főtt, annyi félmarék száraz tésztát tettek bele, ahány személynek főzték. (Hajdúszovát)

Pirított tísztaleves, pirított lebbencs

Szalonnazsírban hagymát, paprikát pirítottak, majd beleforgatták a tésztát (lebbencs, reszelt tészta, tarhonya stb. ), s azután vízzel felengedték, sózták. (Balmazújváros, Debrecen, Hortobágy, Sáránd. Egyeken az átlagnál több paprikával lacsuhaleves a neve.)

Tísztaleves

Szalonnát olvasztottak, bele hagymát pirítottak, vízzel felengedték, belefőzték a tésztát, majd a feldarabolt krumplit és megsózták (Hajdúböszörmény). Balmazújvároson a tísztalevesbe krumpli helyett néha köleskását főztek. Neve ekkor heprecsóré.

(Forrás: Varga Gyula: A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. Század első felében)