Még mindig érik a paradicsom

Azt kell mondjam fantasztikus idényünk van, főleg ami az uborkát és a paradicsomot illeti. Még mindig ládaszámra ontják a tövek az érett piros, lila vagy narancssárga illatos paradicsomokat. Mellettük rengeteg zöld apró és nagyobb gömbök vannak még a töveken, kíváncsian várjuk mennyi fog még beérni belőlük. Kellene egy kis jó idő és akkor még sok zamatos zöldséggel örvendeztethetnének meg minket a – néhol 170-180 cm-re megnőtt – palántáink.

Ahogy már írtam róla lecsó formájában is megőrizhetjük a nyár ízeit, de most a paradicsomlét és a paradicsompürét ajánlom. Előbbiből készülhet például paradicsomleves vagy töltött paprikához a paradicsomszósz, utóbbit pedig tésztával lehet fogyasztani.

A paradicsomlé egyszerű, mert a zöldséget meg kell mosni legalább félbevágni, csumát kivágni és nagy lábasban feltenni főni. Mennyiség függő is, de félóra-óra főzés a minimum. Mikor a héja már pöndörödik és jó puha a húsa akkor vagy le kell paszírozni, vagy szűrőn – gézlapon – át kell nyomni a masszát. Nem szabad turmixolni, mert a magoktól keserű lehet. A leszűrt lét megint fel kell tenni főni és besűríteni. Üvegbe tölteni, sterilizálni – az előző cikkben írtam róla – kihűteni és mehet a polcra.

Paradicsompűré lehet natúr ez esetben hasonlóan kell eljárni, mint a paradicsomlé esetén, csak egészen besűríteni. Célszerű kevergetni nehogy leégjen főzés közben. Dúsítható azonban más zöldségekkel és ízesíthető fűszerekkel. 1 kg paradicsom esetén 1-1 nagyobb szál sárga- és fehérrépa, 1 nagy vöröshagyma, tetszés szerint oregánó, bazsalikom, só, bors javasolt. Kevergetve készre főzni kb. félóra alatt közepes lángon, majd tetszés szerint sűríthető. Innen a szokásos üvegezés, sterilizálás, hűtés, polcra tétel következik.

Nekem most is rotyog egy adag a tűzhelyen amiből paradicsomlé lesz. 🙂

Addig is, hogy kedvet kapj mutatok az előző adagból 1-1 üveget.

Ugye kipróbálod?