Európai Mobilitási Hét

Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható városi közlekedésért minden évben szeptember 16-22. között megrendezett kampány, amelynek célja ösztönözni az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére, valamint felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára.

A kampány minden évben a fenntartható közlekedés egy-egy kiemelt témájára összpontosít, a 2012-es jelmondat:

„Mozdulj a jó irányba!”

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció célja a figyelem felhívása a környezetbarát, energiatakarékos autózás fontosságára, valamint a gépkocsi-állomány jellemző  állapotának, az állapot változásának vizsgálata és értékelése, amelyet a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, közúti mérésekkel végeznek el.

 Az Akció keretében, öt napon keresztül, az ország négy városában – köztük városunkban is –, naponta változó helyen, az illetékes Közlekedési Felügyeletek 10 db közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsival mintegy 1400-1600 mérést végeznek. A megfelelő környezetvédelmi állapotú gépkocsik vezetői szimbolikus ajándékot kapnak (bevásárló vászonzacskó), és megismerik autójuk állapotát, a rendkívül rossz állapotú gépkocsival közlekedők pedig nem kerülik el a büntetést.

Az egy hetes kampány csúcspontja szeptember 22. az Európai Autómentes Nap lesz, városunkban a következő programok lesznek:

 A MÁV-Start Zrt. is csatlakozott a Mobilitási Hét közreműködő partnereihez, ez idő alatt az érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező utasok bármely viszonylatban díjmentesen szállíthatják kerékpárjukat.

One Comment on “Európai Mobilitási Hét”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük