Európai Mobilitási Hét

Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható városi közlekedésért minden évben szeptember 16-22. között megrendezett kampány, amelynek célja ösztönözni az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére, valamint felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára.

A kampány minden évben a fenntartható közlekedés egy-egy kiemelt témájára összpontosít, a 2012-es jelmondat:

„Mozdulj a jó irányba!”

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció célja a figyelem felhívása a környezetbarát, energiatakarékos autózás fontosságára, valamint a gépkocsi-állomány jellemző  állapotának, az állapot változásának vizsgálata és értékelése, amelyet a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, közúti mérésekkel végeznek el.

 Az Akció keretében, öt napon keresztül, az ország négy városában – köztük városunkban is –, naponta változó helyen, az illetékes Közlekedési Felügyeletek 10 db közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsival mintegy 1400-1600 mérést végeznek. A megfelelő környezetvédelmi állapotú gépkocsik vezetői szimbolikus ajándékot kapnak (bevásárló vászonzacskó), és megismerik autójuk állapotát, a rendkívül rossz állapotú gépkocsival közlekedők pedig nem kerülik el a büntetést.

Az egy hetes kampány csúcspontja szeptember 22. az Európai Autómentes Nap lesz, városunkban a következő programok lesznek:

 A MÁV-Start Zrt. is csatlakozott a Mobilitási Hét közreműködő partnereihez, ez idő alatt az érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező utasok bármely viszonylatban díjmentesen szállíthatják kerékpárjukat.

One Comment on “Európai Mobilitási Hét”

Comments are closed.