Őrizd meg…

… a nyár ízeit télre. Érik a paradicsom, sok minden készíthető ebből a pompás piros zöldségből, kezdjük a lecsóval. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy teremjen a kertedben vagy a mennyiség kevés a piacról is beszerezhetőek a hozzávalók.

Az Angyalföld téri piacon a paradicsomnak 150-200 Ft kilója, a paprikát 200 Ft/kg-ért, a hagymát 120 Ft/kg-ért árulják. Ha a lecsódat felturbóznád padlizsánnal, cukkínivel 200-250 Ft/kg-ért azt is találhatsz.

Innentől egyszerű a helyzet, a zöldségek mellé már csak üvegekre van szükséged. Mosás után darabold és főzd össze a hozzávalókat. Amíg rotyog a lábasban, addig mosogasd el az üvegeket. Mikor készre főtt csak adagolod bele az üvegekbe és zárd le. Egy nagy lábasba állítsd bele az üvegeket – célszerű konyharuhával körbetekerni nehogy eltörjenek az összekoccanásoktól – és öntsd fel vízzel, majd rakd fel főni kb. 20 percre. A tűzhelyet elzárva a vízben (!!) hagyd teljesen kihűlni az üvegeket.

Már csak a törölgetés, címkézés és polcra rakás van hátra, hónapokig eláll. Felbontás és melegítés után eheted magában, kenyérrel, de dúsíthatod tojással, kolbásszal, rizzsel, krumplival vagy amivel szeretnéd.

Az enyémek így néznek ki:

Lecsó üvegben

Na, kipróbálod?

One Comment on “Őrizd meg…”

Comments are closed.