Debrecen, szeretett városom – Klinikák

A címre tekintve talán azt gondoljátok, hogy egészségügyről, betegségről fogok írni, de nem. Az ember ritkán látogat el ide akkor, ha nem beteg.

Az igazsághoz tartozik viszont, hogy nagyon szép épületet lehet itt látni, melyekben a különböző klinikák működnek.

klinikaEgy kis történelem.

Az 1870-es években Budapesten, és Kolozsváron működtek egyetemek, amikor a közoktatásügyi kormány, és a közvélemény elkezdett foglalkozni egy harmadik egyetem létrehozásával.

A Tiszántúli Református Egyházkerület megkeresésére a város elhatározta, hogy a Református Főiskolát egyetemmé fejleszti, és 200 000 forintos alapítványt hozott létre 1892-ben.

A magyar törvényhozás az 1912. évi XXXVI. Törvénycikkel hozta létre a Magyar Királyi Tudományegyetemet,  melyet Ferenc József uralkodó írt alá.

1914-ben az ország harmadik egyetemeként három karral kezdte meg működését: Jog- és Államtudományi Kar, Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Kar és Református Hittudományi Kar.

Az új felsőfokú intézmény kezdetben a Református Kollégium falai között fogadta hallgatóit, ami hamar kinőttek. Debrecen városa a Nagyerdőn ajándékozott nagy területet az egyetemnek, így 1918- ban IV. Károly magyar király felavathatta az újonnan alapított Orvos-tudományi Kar központi épületét.

Nemrégen az egyik klinika épületében járva természetesen nem volt meglepetés a régen készült padok sora, viszont felkeltette a figyelmemet egy táblácska az egyiken.

táblaBuchwald Sándor 1836-ban született Sárosban (Románia, Erdély, Brassó megye), majd  Pestre került, és ott cigánykovácsokkal megalapított egy műhelyt, amelyből a dunai monarchia legnagyobb vasbútorgyára lett.

Az 1896-os millenniumi emlékünnepségeken megtalálható volt vasbútor gyárának pavilonja.

Az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert vasvázas székével, a „Buchwald” székkel.

Sajnos a táblácska nem tartalmazza a készítés évét.

Méltányolható, hogy felújításkor, karbantartáskor nem távolították el.

4 Comments on “Debrecen, szeretett városom – Klinikák”

  1. Nem mindennapi látószög. Plusz kutatómunka. Te újságírásra születtél, Ibolya! Ez nagyon jól megy neked. 🙂

Comments are closed.