Uborka és a szezonja

Olyan szerencsénk van, hogy idén nagyon sok és méretes uborkánk termett és még terem is folyamatosan.

Méretes uborkáink

Ennek következtében gyakorlatilag uborkát uborkával eszünk az elmúlt napokban, hetekben. Szendvicsekhez, sültekhez, de már szinte mindenhez. 🙂

Kipróbáltuk hát levesként. Lássuk a recepteket, hátha Te is kedvet kapsz hozzá!

Hidegen, egyszerűen, mindent bele: 1-2 kígyóuborka, 2 dl tej, 2 dl joghurt, só, bors és ízlés szerint 1 gerezd fokhagyma, friss kapor vagy petrezselyem. Az uborkákat mosás és hámozás után beledaraboljuk a turmixgépbe, majd a többi hozzávalót is beletesszük és összedolgozzuk. Tetőt levesszük és már lehet is fogyasztani. Akár pohárból meginni, akár tányérba önteni és kanalazni, ilyenkor lehet még joghurtot, tejfölt beletenni vagy esetleg levesgyönggyel, pirított kenyérkockával dúsítani.

Lehet főzni is, az összetevők majdnem ugyanazok: 1-2 kígyóuborka, 2-3 dl tej, só, bors, 1 dl főzőtejszín, kapor/petrezselyem. Mosás, hámozás és darabolás után a tejben megpároljuk az uborkákat sóval és borssal. Turmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt is. Tányérba szedés után megszórhatjuk frissen vágott kaporral vagy petrezselyemmel.

Nekünk a hideg és egyszerűen elkészíthető verzió jobban bejön. Lehet ám kísérletezni az összetevőkkel, mert jöhet a bazsalikom levele, a citrom leve… Te hogy készíted?

2 Comments on “Uborka és a szezonja”

  1. Imádom az uborka levest, hidegen! Érdemes kipróbálni kaukázusi kefirrel felesben, én szeretem úgy is az ízét. 🙂 Hőségben jégkockára szedve az igazi!

Comments are closed.