Anyatejes Táplálás Világnapja

Pontosan 20 éve, 1992-ben nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjának. Magyarországon is – ahogy világszerte – ünnepeljük ezen a napon a szoptatást. Sokan sok helyen hirdetik a fontosságát, mert eme cselekedet nem csak a babáknak, hanem a mamáknak is igen jó és fontos.

A csecsemők számára a lehető legjobb táplálék, könnyen emészthető és számukra optimális arányban találhatóak meg benne a szükséges alkotóelemek. A gyermek növekedésével az anyatej összetétele is változik, folyamatosan alkalmazkodik az igényekhez.

Az anyukáknak is fontos, mert szülés után segíti a méh összehúzódását, valamint csökkenti a mell- és petefészekrák kialakulásának esélyét.

Ez a kép a Szoptatás Nemzetközi Szimbóluma:

Szoptatás Nemzetközi Szimbóluma

Ezzel jelölik – elvileg – a szoptatás-barát helyeket, segítve a kisgyermekes családokat. Sajnos ma Magyarországon, ezen belül Debrecenben is elég kevés az ilyen hely. Pedig ha jól belegondolunk ez egy teljesen természetes dolog, hiszen a csecsemő itatásáról és etetéséről van szó. Mi felnőttek is ha megéhezünk, megszomjazunk az utcán járva-kelve is csillapítjuk ezen vágyainkat. Miért olyan megbotránkoztató hát, ha mindezt egy édesanya teszi diszkréten csemetéjével? Miért kellene a szoptatás időtartama alatt – ami lehet akár több év is – négy fal közé bezárva élni?

Inkább arra kellene törekedni, hogy bátorítsuk és segítsük az édesanyákat ezen nemes feladatuk végrehajtásában. Vendéglátóhelyeken, üzletekben több szoptatós helységet kellene kialakítani és büszkén reklámozni ezeket.

Édesanyák és leendő édesanyák szoptassátok gyermekeiteket boldogan, stresszmentesen hisz ez mindkettőtöknek jó. Ezen a szép napon szeretettel köszöntünk Titeket!