Debrecen, szeretett városom – Református Kollégium

Sokan, sok helyen írtak már róla. Történelméről, nagyjairól, látnivalóiról. Természetesen mindenki más szemmel nézi, és látja a várost.

Én itt születtem, itt jártam iskolába, itt nőttem fel, kezdtem el dolgozni. Minden ide köt. Kicsit visszatekintve sok érdekes emlék. Engem leginkább Debrecen épületei nyűgöznek le. Sok szépség.

Tervem az, hogy többségében olyan épületeket, vagy csak részleteket, utcákat, olyan tárgyakat hozzak ide Neked, amelyekkel az útikönyvek nem foglalkoznak. De értékük van, mert szépek, mert régiek, öregek, és ezek jelentik nekem Debrecent. Természetesen nem fognak kimaradni a leghíresebb látnivalók sem, de talán kicsit másképpen, mint megszokhattuk.

Legutóbbi élményem városomban, a Múzeumok Éjszakája volt. Nem először, és nem is utoljára voltam a Református Kollégiumban.(Főtér, Nagytemplom mögött. ) Nagyon szeretek sétálni azok között a falak között, ahol oly sok nagy ember élt, tanult.

Nagyon tetszik az Iskolatörténeti kiállítás. A tárgyak láttán előjönnek saját emlékeim.

Tintatartó tollakkalA tintás üveg, a mártogatós toll, az, hogy milyen könnyű volt pacát produkálni vele, hogy nagyon kellett vigyázni arra, mennyire nyomjuk a papírra, hiszen szétnyílhatott a hegye. A tanuló gyerekkéz még nem olyan könnyű, görcsös ragaszkodás az írószerszámhoz, könnyen megtörtént a baj, karmolt, szakította a papírt. És már rögtön a következő oldalon is voltunk.

Én mindig arra vágytam, hogy szép vékony vonalaim legyenek. Ez sajnos ritkán sikerült.

IskolaHa van kedved, itt beülhetsz egy nagyon régi iskolapadba is, megnézheted milyen szemléltető eszközök voltak régen. De megnézheted a gerundiumokat is. Ezekkel bontották meg a tűzoltó diákok a nádfedeleket, kerítéseket az oltáskor. A nagybot súlya 8 kg és 171 cm, a kisbot 7 kg és 150 cm.

Ha sok ismerős tárgyat látsz, Neked is biztosan előjönnek az emlékek. Ha a fiatalabb korosztályhoz tartozol, láthatod szüleid nagyszüleid milyen eszközöket használtak a suliban.

A Kollégiumban jelenleg is több kiállítást nézhetsz meg, többek között Egyháztörténeti kiállítást, Csokonairól egy kisebb kiállítást, az Oratóriumot, Nagykönyvtárat.

Később még valószínűleg ezekről is írok egy kicsit bővebben.

Ha még nem voltál itt, egyszer szánj rá időt, nézd meg!

Szerintem megéri.

 

3 Comments on “Debrecen, szeretett városom – Református Kollégium”

    1. Köszönöm szépen, hogy feltételezed rólam a fiatalságot. 🙂

  1. Én töltőtollal tanultam, de annak is hasonló hátrányai voltak. Édes istenem, most érzem, hogy megöregedtem!

Comments are closed.